De orgels


Bertus met zijn orgel 'De Vlinder'

Het Oosterveldje

Met dit kleine draaiorgel kan eigenlijk overal worden gespeeld. Het geluid is zo dat het zowel binnen als buiten goed tot zijn recht komt. Bertus bij zijn draaiorgeltje Voor dit orgel zijn veel verschillende orgelboeken aanwezig. Het orgel wordt met de hand gedraaid. Wie het wil mag ook eens zelf een boek draaien, iets waar kinderen veel plezier aan beleven. Uiteraard draait Bertus ook muziek op verzoek.

Het orgel heeft bewegende beelden, 64 pijpen en een mooi helder geluid. Het kan door normale deuren worden gereden en past in iedere lift.Bertus met zijn orgel 'De Turfsteker'

De Turfsteker

Dit is een volwassen straatorgel en is daarom geschikt voor optredens buitenshuis. Ook voor dit orgel is een uitgebreide collectie boeken voorhanden. Het orgel kan met de hand worden gedraaid of worden aangedreven door een electromotor. Indien er geen 220 Volt aansluiting aanwezig is, kan het orgel ook lopen dmv. een stille aggregaat dat Bertus meeneemt.


Draaiorgel 'De Turfsteker'


Het orgel heeft meer dan 160 pijpen en een krachtig geluid. Natuurlijk ontbreekt het slagwerk niet en slaat een dirigent de maat. Omdat het orgel vast op een aanhanger staat, moet de plaats waarop gespeeld wordt voor deze aanhanger te bereiken zijn.Iets meer over deze draaiorgels

De bouw van draaiorgel 'De Turfsteker' door Bertus Gepken

Bij beide draaiorgels komt de muziek uit zelfgemaakte traditionele kartonnen orgelboeken. Het geluid wordt voortgebracht door de pijpen die aangeblazen worden met lucht vanuit blaasbalgen, zoals dit al meer dan honderd jaar gebeurt. Draaiorgels bestaan uit vele honderden onderdelen die Bertus zelf met de hand heeft gemaakt. Het bouwen van deze orgels heeft jaren gekost. Tijdens de optredens beantwoordt Bertus graag alle vragen rondom de bouw. Ook laat hij graag het inwendige van het orgel zien aan ieder die het hem vraagt.