Nieuws


Bertus Gepken maakt droom waar
dinsdag 27 april 2010

BARGER-OOSTERVELD - Voor Bertus Gepken (69) komt deze week een droom uit. Op Koninginnedag zal hij in zijn woonplaats zijn zelfgebouwde grote orgel de Turfsteker voor het eerst laten horen. Hij werkte ongeveer 5 jaar aan het orgel, dat tot in de kleinste details, zoals ongeveer 150 pijpen, zelf uitgedacht en gemaakt is. Zelfs de luchtinstallatie is van zijn eigen hand. Met een zelfontworpen prikmachine heeft Gepken ook een 25-tal muziekboeken gemaakt.

Bron: RadioEmmen.nl


Hemmeltied
zaterdag 1 mei 2010

Op zaterdag 1 mei is Bertus te gast in het radioprogramma 'Hemmeltied' van Rtv Drenthe.
Een deel uit die aflevering is hier terug te luisteren:

Om de aflevering te beluisteren moet javascript ingeschakeld zijn.
Verder is een goede flashplayer nodig.
Deze kun je hier downloaden.

Bron: RtvDrenthe.nl


Droom wordt werkelijkheid
donderdag 29 april 2010

BARGER OOSTERVELD - Vijf jaar deed Bertus Gepken uit Barger-Oosterveld er over. En deze week is het dan zover. Op Koninginnedag neemt hij zijn zelfgebouwde orgel 'De Turfsteker' voor het eerst in gebruik. Tot in de kleinste details heeft de 68-jarige orgelbouwer zijn creatie uitgedacht en vervaardigd. Het is overigens niet het eerste orgel die van zijn hand komt. De van huis uit bromfiets- en motormonteur, begon al in de vut met het maken van de vrolijke muziekkasten. "Op een evenement zag ik een klein orgeltje staan en vroeg aan de eigenaar of hij die zelf gemaakt had. Toen hij ja zei, dacht ik: dan kan ik het ook maken. Vervolgens ben ik begonnen met het verzamelen van informatie, want bouwtekeningen waren er niet te krijgen", aldus Gepken die met zijn rijdende winkel grote bekendheid in de regio genoot.

Al snel werden twee kleine orgeltjes in elkaar gezet, waarmee hij tal van evenementen muzikaal heeft opgeluisterd. Intussen was Gepken ook aan zijn echte droom begonnen: een grote orgel. Een hele opgave. Het meeste vogelde hij zelf uit, maar ook collega-bouwers schoten hem te hulp. "Vooral van bouwers als Jan van Eijk en Piet Paardekam heb ik informatie opgedaan, want echte tekeningen zijn niet voorhanden". Het eindresultaat mag er zijn, een reus van een orgel met ongeveer 150 pijpen en een zelf ontworpen luchtinstallatie. Het muzikale 'voer' is eveneens door hemzelf gecreëerd. Een 25-tal muziekboeken zijn door Gepken met een eigengemaakte prikmachine tot stand gebracht.

Aanstaande vrijdag zal Barger-Oosterveld de vrolijke primeur hebben tijdens de Koninginnedag-festiviteiten in het centrum van het dorp. Daarnaast zal de troste orgelbouwer ook te horen zijn in 'Hiemeltied', een programma van RTV Drenthe.

Bron: Emmen.nu